Asuminen keskustelutti vaalipaneelissa tiistaina 18. maaliskuuta.
Paneelissa ehdokkaat pääsivät linjaamaan asumisen hinnasta, rakentamisesta sekä elinvoimakysymyksistä. Väittelyäkin ehdokkaiden välillä käytiin ja ehdokkaiden erot tulivat paneelissa myös esiin. Havaittavissa oli jonkin verran myös hallitus-oppositio-keskustelua nykyisen hallituksen päätöksistä.
Tällä kertaa Kiinteistöliitto ja Suomen Vuokranantajat järjestivät paneelin Vaasan Sokos Hotel Royalissa. Paneelin osanottajat olivat Jukka Jaatinen (vas.), Jorma Kivimäki (sd.), Lotta Alhonnoro (vihr.), Aleksi Koivisto (kesk.), Tero Sulkakoski (ps.), Johanna Lehtonen (RKP) ja Ilkka Raatikainen (kok.). Valtuustopuolueista kristillisdemokraateilla ei ollut paneelissa edustajaa. Paneelin moderaattorina toimi Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Juho Kärkkäinen.
Asumisen kustannukset Vaasassa
Paneelin aluksi kukin ehdokas pääsi kertomaan näkemyksenä asumisen kustannuksista Vaasassa. Kustannuksissa kiinteistövero, energiakysymykset ja jätehuolto nousivat keskustelussa esiin sekä asuinalueiden vaikutus asuntojen arvoon.
Perussuomalaisten Tero Sulkakosken mukaan menoista puolet menevät yleensä esimerkiksi sähköön ja jätteisiin.
– Tämän lisäksi kiinteistöveroa pitäisi saada alas sekä lisätä asuntorakentamisen ARA-rahoitusta, Sulkakoski toteaa.
Kaupungilla on RKP:n Johanna Lehtosen mukaan roolinsa taloyhtiöitä. Hän peräänkuuluttaa asumisessa toimivia ja dynaamisia palveluita.
– Taloja Voidaan modernisoida energian osalta tehokkaammiksi. Kaupungilla on merkittävä rooli tukea taloyhtiöitä toimissaan, Lehtonen sanoo.
SDP:n Jorma Kivimäki ei näe kiinteistöveroa Vaasassa suurena ongelmana. Hänen mielestään suurin vaikutus on energiakustannuksilla.
– Energiakustannukset menevät aina asukkaan maksettavaksi. Omalla kohdallani kiinteistöverolla ei ole ollut niin suurta merkitystä. Sähkö- ja lämmitys ovat yleensä ne suurimmat menoerät, Jorma Kivimäki toteaa.
Ilkka Raatikaisen (kok.) mukaan kiinteistöveron alhaisempi taso voisi olla Vaasalle eduksi. Vaasa tarvitsee hänen mukaan myös monen hintaista asumista
– Kiinteistövero koskettaa kaikkia ja kaupunki voisi käyttää kiinteistöveron tasoa myös kilpailuetuna. Vaasaan tarvitsemme monen hintaista asumista aina edullisesta hintavampaan asumiseen, Raatikainen sanoo.
Kaikki panelistit eivät olleet valmiita kiinteistöveron laskuun.
– En ole valmis lupaamaan kiinteistöveron laskemista seuraavalla kaudella. Mieluummin tarkastelisin sitä, miten voisimme kehittää eri asuinalueita paremmiksi esimerkiksi lähiliikenteen ja vapaa-ajan alueiden kuten puistojen osalta. Tämä vaikuttaisi positiivisesti myös asuntojen arvoon, vihreiden Lotta Alhonnoro sanoo.
Aleksi Koivisto (kesk.) linjasi paneelissa, että kaupungin tonttien vuokrat aiheuttavat kustannuksia asumiseen. Monen tontin vuokra nousee vuosikymmenen vaihteessa.
– Vaasassa on selvä asuntopula ja kansainvälisten opiskelijoiden määrä on lisääntynyt viime vuosina. Toisekseen Pikipruukin käyttöaste ei ole Vaasassa tarpeeksi korkea. Myös Kela-muutokset on monella vaasalaisella vaikuttanut siihen, paljonko on varaa käyttää asumiseen, Koivisto sanoo.
Pikipruukki sai kritiikkiä myös vasemmistoliiton Jukka Jaatiselta. Jaatisen mukaan taloyhtiöiden asukkaita pitäisi kannustaa myös enemmän kierrättämään.
– Pikipruukki on hinnoitellut itsensä aivan liian korkealle. Asukkaita tulisi myös ohjata kierrättämään enemmän. Hallituksen asumistuen leikkaukset ovat myös vaikuttaneet negatiivisesti ihmisten maksukykyyn asumisessa, Jaatinen sanoo.
Parempaa kaavoitusta
Paneelin yhtenä keskeisenä teemana oli kaavoitus. Vaasassa kaavoista on tehty myös valituksia, mikä on hidastanut kaavoitusprosesseja.
– Parempaan kaavoitukseen meillä on kaikki valmiudet. Vaasassa on osallisuutta ja yhteistyötä sekä kuunnellaan asukkaita. Valitusten takia moni asia toki viivästyy, Lotta Alhonnoro (vihr.) toteaa.
– Kaavoja on valmistunut tällä valtuustokaudella hyvin. Valitettavasti myös poikkeuslupia on kaatunut valitusten johdosta, Jorma Kivimäki (sd.) kertoo kuluneesta kaudesta.
Valmistelua kaava-asioissa voitaisiin tehdä Aleksi Koiviston (kesk.) mukaan paremmin. Poliitikoilla pitäisi olla enemmän valtaa kaava-asioissa.
– Poliitikot tekevät Vaasassa harmillisen vähän muutoksia kaavoihin. Kaavoista tulisi käydä enemmän lähetekeskustelua. Tarvitsemme Vaasaan myös enemmän merellistä asumista rantatonteille sekä esteettisempää rakentamista. Pelkkiä rumia laatikoita ei Vaasaan tulisi rakentaa, Koivisto linjaa.
– Minä olen tällä kaudella ainakin kyseenalaistanut virkamiehiä, Jorma Kivimäki (sd.) tokaisi keskustelussa.
Kaavoituksessa vasemmistoliiton Jukka Jaatinen nosti esiin viime vuosina puhuttaneen Vaasa Station -hankkeen, joka ei Vaasassa lähtenyt etenemään.
– Vaasa Stationin kaatuminen oli hyvä asia. Wärtsilän alue palvelee tapahtuma- ja kulttuuriasioissa paremmin ja tätä aluetta pitää alkaa kehittämään, Jaatinen sanoo.
Ilkka Raatikainen (kok.) sanoo, että kaavoitukset eivät saa rajoittaa asioita kaupungissa. RKP:n Johanna Lehtonen puolestaan kyseenalaistaa sitä, voisiko valituksia kaava-asioissa rajata.
– Kaavan pitää olla ennen kaikkea mahdollistava eikä rajoittava. Vaasassa tonttimaata riittää ja sitä tulee hyödyntää. Kuopiosta on myös hyviä esimerkkejä asuinrakennusten kaavoittamista vesistöjen rantaan, Raatikainen sanoo.
Kelluvan rakentamisen mahdollistamista kannatti perussuomalaisten Tero Sulkakoski. Tähän pitäisi olla Sulkakosken mukaan mahdollisuudet myös Vaasassa.
– Kelluvasta rakentamisesta on hyviä esimerkkejä Tukholmasta ja tästä asiasta on tehty myös valtuustoaloite, Sulkakoski sanoo.
Kunta- ja aluevaalit järjestetään sunnuntaina 13. huhtikuuta.